Ο AGRENAOS είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής γεωργικών συμβουλών και διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διαχείριση επιχειρησιακών προγραμμάτων για συλλογικά σχήματα παραγωγών, στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της αγροτικής ανάπτυξης και στην ανάπτυξη φιλο-περιβαλλοντικών λύσεων στη γεωργική παραγωγή. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό εθνικών και ερευνητικών προγραμμάτων ως διαμεσολαβητής καινοτομίας και φορέας διάχυσης και επίδειξης της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο. H εταιρεία είναι στελεχωμένη με κατάλληλο αριθμό συνεργατών στην Περιφέρεια ενώ πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός δικτύου γεωργικών συμβούλων για την προαγωγή καινοτόμων πρακτικών στον ελληνικό αγροτικό χώρο. Επιπλέον, οι συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα, σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, διασφαλίζουν τις απαιτούμενες συνέργειες για την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας στον αγροτικό τομέα.
Χρήστος Καρατζάς: MSc Γεωπόνος – Γεωργοοικονομολόγος ΓΠΑ με εξειδίκευση στην Τοπική Ανάπτυξη και την Περιβαλλοντική Διαχείριση. Εξειδικεύεται στη σύσταση και λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, ενώ έχει ασχοληθεί συστηματικά με θέματα συνεταιριστικού δικαίου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διαχείριση δράσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση και διάχυση της έρευνας και καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε για τη δημιουργία και λειτουργία ενός δικτύου υποστήριξης αγροτικών συνεταιρισμών και συμβούλων αγροτικής ανάπτυξης για τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, ενώ συμμετέχει στην οργάνωση ενός αντίστοιχου δικτύου γεωργικών συμβούλων στην Ελλάδα. Έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας στις ομάδες εργασίας οπωροκηπευτικών και αγροτικής ανάπτυξης της COPA-COGECA στις Βρυξέλλες, ενώ είναι μέλος της θεματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση της “Πράσινης” Συμφωνίας στις Αγροτικές Περιοχές.
Παναγιώτης Νάσης: Msc Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΓΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σεμινάρια και συνέδρια Νέων Τεχνολογιών Έξυπνης Γεωργίας, Ολικής Ποιότητας και Έλεγχος στη Συσκευασία Τροφίμων ενώ είναι εκπαιδευτής επιβλεπόντων γεωπόνων σε πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης και εφαρμογής αειφορικών συστημάτων στη φυτική παραγωγή.
Βάσια Τσιγαρίδα: Msc Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής ΓΠΑ. Έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές της στο τμήμα Βιοτεχνολογίας και το μεταπτυχιακό της «Αειφορική γεωργία και Πιστοποίηση» στο ΓΠΑ. Έχει πραγματοποιήσει την πρακτική της άσκηση στο Ερευνητικό Ινστιτούτο IRTA της Ισπανίας και έχει εργαστεί σε μικροβιολογικό εργαστήριο ανάλυσης νερών και τροφίμων. Στα πλαίσια της διπλωματικής της εργασίας έχει ασχοληθεί με τη βιολογική αντιμετώπιση ζιζανίων σε καλλιέργειες ψυχανθών με την ενσωμάτωση αρωματικών φυτών στο έδαφος. Έχει εργαστεί στη διαχείριση επενδυτικών προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα, ενώ συμμετέχει ενεργά στην προβολή και επικοινωνία των αποτελεσμάτων των επιχειρησιακών ομάδων του Μ16 σε παραγωγούς και στο ευρύτερο κοινό.
Ο ΑΣ Τυμπακίου ιδρύθηκε το 1945 και σήμερα αριθμεί 580 μέλη στη νότια Κρήτη στον εύφορο κάμπο της Μεσαράς που ασχολούνται στην καλλιέργεια κηπευτικών και στην παραγωγή ελαιολάδου. Η κύρια δραστηριότητα του είναι η συλλογή των αγροτικών προϊόντων που παράγονται από τους αγρότες-μέλη του και η διανομή τους στην τοπική αγορά καθώς και στο εξωτερικό. Οι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης, τυποποίησης και συσκευασίας, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα προϊόντα φτάνουν στον τελικό καταναλωτή σε άριστη κατάσταση. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 TRADITOM, ο συνεταιρισμός συνεισέφερε την τεχνογνωσία του στην καλλιέργεια φυτών, τον ποιοτικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της ποιότητας των προϊόντων, τη διαλογή, την τυποποίηση και τον έλεγχο της συσκευασίας.
Κουκουλάκης Κωνσταντίνος: Λογιστής, με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας με εξειδίκευση στην αγροτική παραγωγή, έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά Έργα (Horizon2020) για λογαριασμό του ΑΣ Τυμπακίου. Είναι επίσης πιστοποιημένος τεχνικός επεξεργασίας αγροτικών απορριμμάτων από το ΓΕΩΤΕΕ. Το 2018 ίδρυσε το Cretaweather.gr, έναν οργανισμό για την Παρατήρηση του Καιρού στην Κρήτη με πολλές εγκαταστάσεις μετεωρολογικών σταθμών και καμερών σε όλη την Κρήτη, που πλέον συνεργάζεται με το Meteo.gr. Έχει επίσης πολλά ενδιαφέροντα με τους αυτοματισμούς IOT αλλά και Smarthome, ως κατασκευαστής ιστοσελίδων αλλά και ειδικός σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προγράμματα τεχνολογίας γραφείου.
Νικολούδης Κωνσταντίνος: Γεωπόνος του ΑΣ Τυμπακίου, που δραστηριοποιείται στην παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων για την καλλιέργεια θερμοκηπιακών κηπευτικών στους παραγωγούς του ΑΣ Τυμπακίου με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας. Έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά Έργα καινοτομίας (Horizon2020) ενώ έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
Η Βασική και Εφαρμοσμένη Έρευνα στο ΕΛΜΕΠΑ εστιάζεται σε ερευνητικούς τομείς αιχμής, στις επιστήμες μηχανικού, υγείας, γεωπονίας και περιβάλλοντος, στις επιστήμες υλικών, στις θετικές, οικονομικές, ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Όσον αφορά το τμήμα Γεωπονίας, η έρευνα που διεξάγεται είναι βασική και εφαρμοσμένη και απαντά στα σύγχρονα προβλήματα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, τόσο σε επίπεδο Κρήτης, όσο και ολόκληρης της Χώρας. Το προσωπικό διαθέτει τα κατάλληλα γνωστικά αντικείμενα και την απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια, με πολυετές και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο, το οποίο έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του γνωστικού πεδίου. Τα εργαστήρια διαθέτουν οργανωμένους ερευνητικούς χώρους άρτια εξοπλισμένους με σύγχρονα επιστημονικά όργανα για την υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εκπόνηση ερευνητικών διπλωματικών εργασιών. Το εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας το οποίο ανήκει στο εργαστήριο Βιολογικών και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών (ΕΒΒΕ) αναλύει και επιλύει θέματα που αφορούν στη διαχείριση εχθρών και παθογόνων στο πλαίσιο της συμβατικής, ολοκληρωμένης και αειφόρου γεωργίας.
Ροδιτάκης Εμμανουήλ: Ο Δρ. Ροδιτάκης Εμμανουήλ είναι Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας καθώς και μέλος της Επιτροπής Φυτοπροστασίας της ΠΕ Κρήτης. Κύρια ενδιαφέροντα του είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εχθρών καλλιεργειών, η αξιολόγηση αποτελεσματικότητας νέων μεθόδων αντιμετώπισης, η διάγνωση, παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα καθώς και η διάγνωση και διαχείριση νέων εχθρών καλλιεργειών. Έχει συντονίσει πάνω από 20 Εθνικά και Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα και είναι συγγραφέας πλέον των 50 επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά όπως και πολλαπλές συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια και βιβλία. Στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Έξυπνα διαγνωστικά εργαλεία και βάση δεδομένων για την υποστήριξη της φυτοπροστασίας ακριβείας σε κηπευτικές καλλιέργειες της Κρήτης ‘SmartPP’» συμμετείχε στην ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης της φυτοπροστασίας και ανθεκτικότητας στα πλαίσια της ολοκληρωμένης καταπολέμησης, ειδικότερα δε του σημαντικού εχθρού Tuta absoluta. Επίσης, συμμετείχε στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ArimNet/STomP το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία των καλλιεργειών από σημαντικούς εχθρούς, όπως τα Tuta absoluta και το Bemisia tabaci που τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή. Τέλος ο κ. Ροδιτάκης είναι κριτής και θεματικός εκδότης σε κορυφαία διεθνή περιοδικά όπως και διοργανωτής πολλών εθνικών και διεθνών συνεδρίων.
Μυλωνά Κυριακή: Η Μυλωνά Κυριακή είναι MSc. Τεχνολόγος Μηχανικός Περιβάλλοντος και εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας του ΕΛΜΕΠΑ. Συμμετέχει, ως μέλος της ερευνητικής ομάδας, σε προγράμματα αξιολόγησης αποτελεσματικότητας εντομοκτόνων και φυτοπροστασίας και είναι υπεύθυνη εργαστηρίου για την παρακολούθηση της ανθεκτικότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της αποτελεσματικότητας αυτών στον υπονομευτή της τομάτας Tuta absoluta. Για τον έλεγχο των πληθυσμών του Tuta absoluta πραγματοποιεί στο εργαστήριο σύγχρονες και υψηλής ακρίβειας επιστημονικές μεθόδους βιοδοκιμών τόσο σε συμβατικά όσο και σε βιολογικά σκευάσματα.
Αλιπράντη Κωνσταντίνα: Η Αλιπράντη Κωνσταντίνα είναι MSc. Τεχνολόγος Γεωπόνος και εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας του ΕΛΜΕΠΑ από το 2021. Ως μέλος της ερευνητικής ομάδας, έχει συμμετάσχει σε προγράμματα αξιολόγησης αποτελεσματικότητας εντομοκτόνων και παρακολούθησης της ανθεκτικότητας των εχθρών Bemisia tabaci και Bactrocera oleae καθώς και σε σχεδιασμό προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Φυτοπροστασίας. Οι εργαστηριακές μέθοδοι που χρησιμοποιεί είναι σύγχρονες και υψηλής ακρίβειας βιοδοκιμές τόσο σε συμβατικά όσο και σε βιολογικά σκευάσματα. Επιπλέων, έχει συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα ΕΞΑΡΧΟΣ 2022, όπου εφαρμόστηκαν δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.